Aineenvaihduntajakso oli totta puhuen tähän astisista itselleni kivoin ja huomattavasti vähemmän työläämpi kuin tämänhetkinen liikkumisjakso. Liikkuminen pitää sisällään koko tuki- ja liikuntaelimistön anatomian, fysiologian ja histologian. Koska sisältöä on paljon, tuli heti jakson alusta asennoitua täysipainoiseen opiskeluun. Ohjeena annettiinkin päntätä anatomiaa joka päivä, jotta loppujaksossa ei iske paniikki ennen anatomian suullista tenttiä. Hyvillä anatomian taidoilla saa loppujakson dissektioissakin myös mahdollisimman paljon irti.
Lihasten origoiden ja insertioiden opettelu käynnissä... |
Jo jakson ensimmäisellä viikolla kiitin itseäni siitä, että aloin viime kesänä silkasta uteliaisuudesta tarkastella ihmiskehon tärkeimpiä anatomisia rakenteita ja opetella niiden latinankielisiä nimiä. Siihen päälle on vaivattomampi rakentaa, kun on jo valmiiksi edes vähän perillä asioista. Luennoilla olisin varmaan tippunut useita kertoja jo kärryiltä, koska asioiden läpikäymistahti on kova ja niiden omaksuminen voi viedä kauemmin aikaa kuin toivoisi. Luennot ja etenkin ryhmätyöt ovat olleet tässä jaksossa silti todella hyviä. Olemme muun muassa palpoineet (tunnustelleet) itseltämme ja toisiltamme rakenteita, joita ihon pinnalta voi löytää ja tutkineet toinen toistemme polvia. Tulossa on vielä jo mainitut dissektiot sekä suturointi, jota varmaan jokseenkin koko kurssi odottaa innolla.
Lihasmalli, polvinivelmalli ja oikea reisiluu käytössä ryhmätyössä |
Tämän jakson alussa sain hommattua itselleni syväripaikan (syvärit ovat lääkiksen syventävien opintojen opinnäytetyö, joka tulee olla suoritettuna ennen valmistumista), jonka olin päättänyt hankkia ensimmäisen opiskeluvuoteni aikana. Syväreiden aihetta en halua paljastaa, mutta luvassa on pitkä ja toivon mukaan antoisa projekti, johon kuuluu myös oman datan keruuta. Tarkoituksena olisi saada ne käyntiin tässä kevään aikana. Ensimmäisen tapaamisen pidin ohjaajani kanssa viime viikolla, eli tästä se sitten lähtee.
Pelkkää opiskelua arki ei kuitenkaan ole. Viikko ennen aineenvaihduntajakson loppumista osallistuin oman hupitutorryhmäni sitseille, joissa teemana piti olla maito. Minulle tuotti pienoisia vaikeuksia keksiä sopivaa asua liittyen maitoon. Lehmäksi pukeutuminen oli lähes ainoa asu, joka tuli mieleen... Kuitenkin viimeisinä päivinä ennen sitsejä paljastuikin, että se teema oli pelkkää huijausta. Oikeasti teemana oli "tule sellaisena kuin olet" eli juuri niissä vaatteissa kuin kyseisenä tiedonsaamishetkellä oli päällään. Ei muuta kuin treenivaatteissa sitsaamaan siis! Ilta oli rento ja lämminhenkinen eli juuri sitä mitä näiltä sitseiltä odotinkin.
Ja ruoka tietenkin jäähtymässä lautasella :) |
Viime viikonloppuna pidin pakollisen hengähdystauon opiskelusta seuraamalla kentän laidalta akateemisen kyykän MM-kilpailuja. Pelaamaan en osallistunut, koska ilmoittautumishetkellä oletin oman kilpailukalenterini osuvan päällekkäin kyykkätapahtuman kanssa. Kuinka sitten kävikään, loukkasin takareittäni (vaikea itse sanoa, onko kyseessä m. biceps femoris, semitendinosus, semimembranosus vai joku muu lihas) kilpaillessani eräänä viikonloppuna 60 metrillä. Taukoa urheiluun tuli väkisin, mutta tätä urheilu välillä on. Urheilijan näkökulmasta liikkumisjakso tuntuu kuitenkin todella mielekkäältä, koska lihasten sekä nivelten vammat ovat monille kilpaurheilijoille tuttuja ja tällä jaksolla opiskeltavat asiat ovat monet niin käytännönläheisiä. Vaikka en voi nyt itse täysillä treenata ja kisailla, niin ainakin voin opiskella ahkerammin taustalla olevaa teoriaa.
MM-kyykkä ja innokkaat seuraajat |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti