perjantai 23. helmikuuta 2018

Mikrobiologiaa ja immunologiaa

Tällä hetkellä meneillään oleva jakso Hyökkäys ja puolustus (HyPu) on preklinikka-ajan pisimpiä, mutta yksi tähän astisista kliinisimpiä. Jaksolla käydään läpi mikrobiologiaa mm. virusten ja bakteereiden näkökulmasta sekä elimistön puolustautumista näitä yleisimpiä taudinaiheuttajia vastaan. Patologiaa on myös integroitu tähän jaksoon, samoin kuin perusteita erilaisista infektiotaudeista. Kokonaisuudessaan tämä siis on aika tiivis paketti, mutta onneksi lukujärjestys on toisinaan väljähkö, jolloin asioiden oppimiselle jää aikaa.

HyPu-jakson alusta on kulunut kolme viikkoa ja näille kuluneille opintoviikoille on mahtunut useita luentoja, tutoristuntoja, patologian ryhmätöitä, obduktio, mikrobiologian harjoituksia sekä oma suosikkini eli osastokäynti Taysissa. Luennoilla ja näitä käsittelevissä tutortapauksissa on tullut yksi kerrallaan opiskeltavaksi mikrobeita, joiden patogeenisiä ominaisuuksia on sitten luettu sairauksien taudinkuvien kera. Tutorohjaajamme on usein joutunut muistuttaa tiedonjanoista ryhmääni, ettei näiden sairauksien (keuhkokuume, tuberkuloosi, vyöruusu jne.) hoito kuuluu jakson oppimistavoitteisiin. Ne tulevat vasta myöhemmässä vaiheessa opintoja.

Arvo kylpee auringonvalossa
Patologian ryhmätöissä olemme tutkineet virtuaalimikroskoopilla histologisia näytteitä tulehdusreaktioista ja pyrkineet erottamaan benignejä ja maligneja kasvaimia toisistaan. Mikrobiologian laboratorioharjoituksia oli kahdet, jotka pidettiin peräkkäisinä päivinä. Syynä tälle oli se, että ensimmäisellä kerralla ottamamme nieluviljelynäyte jätettiin inkuboitumaan yön yli. Laboratoriotöissä tunnistimme grampositiivisia stafylokokki- ja streptokokkibakteereja sekä gramnegatiivisia sauvabakteereita viljelymaljoilta. Toisena päivänä harjoitustyössä testin tulos oli sekä viljelyssä että pikatestissä negatiivinen (niin kuin pitikin) eli streptococcus pyogeneksen aiheuttamaa nielurisatulehdusta ei ilmennyt.

Bakteeripesäkkeitä maljalla
Kaikista antoisin harjoitus HyPu-jaksolla ja koko kuluneella kevätlukukaudella on kuitenkin ollut anamneesin ja statuksen teko Taysissa yhdellä osastolla. Tämä oli ensimmäinen kerta lääkiksen aikana, kun pääsimme käyttämään kliinisiä taitojamme muiden kuin tuttujen ja turvallisten kanssaopiskelijoiden kesken. Syksyllä toki kävimme ensimmäistä kertaa haastattelemassa oikeaa potilasta sairaalassa, mutta silloin emme tutkineet. Tällä kertaa kuitenkin ryhdyimme sanoista tekoihin ja esitietojen jälkeen kaivoimme työparini kanssa stetoskoopit lääkärintakin taskusta mahdollisimman asiantuntevan näköisinä. Kuuntelimme sydämen ja keuhkot, tunnustelimme perifeerisiä pulsseja, palpoimme kilpirauhasta sekä tutkimme vatsaa. Tyytyväisinä harjoituksesta palasimme osastolta palautekeskusteluun tutorryhmän kesken. Juuri tällaiset varhaiset potilaskontaktit parantavat opiskelumotivaatiota entisestään ja luovat omaa identiteettiä lääkärinä toimimisesta.

Hymy herkässä onnistuneen harjoituksen jälkeen
Koska seuraava opintoviikko on omalla tutorryhmälläni varsin kevyt eikä sisällä pakollisia ryhmätöitä, aion vaihtaa hetkeksi maisemaa ja suunnata pienelle hiihtolomalle Vuokatin Katinkultaan. Menetän lomani aikana muutaman luennon ja yhden tutoristunnon, jonka kuitenkin sain korvattua eräällä lisätehtävällä. Opiskella aion lomailun ohessa mahdollisimman paljon, koska yhdenkin viikon "laiskottelu" lääkiksessä voi aiheuttaa jälkeen jäämisen. Näin pitkällä jaksolla kuin HyPu se ei kuitenkaan ole niin vakavaa, koska vielä ehtii kiriä kiinni ennen tenttiviikkoa. Aurinkoisia talvipäiviä kaikille lukijoilleni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti