sunnuntai 16. tammikuuta 2022

Kohti valmistumista

Tähän on tultu. Lääkiksen viimeinen eli Valmistuminen -jakso on hyvää vauhtia käynnissä. Klinikka-aika on jäänyt taakse ja nyt päivät täyttyvät etätoteutuksella järjestetyistä kertausluennoista ja seminaareista. Valmistumisjaksolla palataan keskeisimpiin aihekokonaisuuksiin eri erikoisaloilta, joten juurikaan uutta sisältöä ei enää tule vastaan. Tenttiä tällä jaksolla ei ole, mutta helmikuun aikana tulossa on vielä vuosikurssimme viimeinen lääkiksen karttuvan tiedon testi. Opetus muistuttaa hyvin paljon preklinikka-aikaa, mutta ilman tutoristuntoja ja tenttiviikkoa. Mieleen tulee kevyt laskettelu kohti oikeaa työelämää ja sen vaatimia velvollisuuksia. Nyt ovatkin meneillään viimeiset viikot kasvaa ja kehittyä kandista lääkäriksi. 

Tämän viimeisen jakson ohjelma on todella väljä ja viikossa opetusta on keskimäärin kolmena päivänä. Opiskelu ei juuri koskaan ole ollut sisällöllisesti näin helppoa ja kevyttä, vaikka etäluennot toisinaan tuntuvatkin varsin puuduttavilta kotoa käsin kuunneltuna. Tarkoituksena tiedekunnan puolesta on mahdollistaa se, että kaikki pääsevät valmistumaan ajallaan eikä rästejä (kuten syvärit tai valinnaiset opinnot) jää keneltäkään roikkumaan. Hieman harmaita hiuksia on aiheuttanut SISU:n henkilökohtainen opintosuunnitelma, joka lähes poikkeuksetta herjaa vielä tässä kohtaa sääntöjen vastaisuudesta. Kaikki suoritukset ovat kuitenkin minulla kasassa ja loppuajan saakin nauttia stressittömästi vähiin käyvistä, rennoista koulupäivistä. 

Opintojen puolesta asiat ovatkin varsin hyvällä mallilla ja valmistuminen lääkäriksi enää pientä silausta vaille. Tästä huolimatta olin hyvin harmissani, että koronatilanteen vuoksi jouduimme jakson toteuttamiseksi täysin Teamsin varaan. Alun perin lukujärjestyksen täyttivät läsnäololuennot Arvolla yhdessä kurssikavereiden kanssa. Etäopiskelusta minulla ei niin kovasti loppupeleissä ole kokemusta, koska klinikkaopetus järjestyi lähes entiseen tapaansa Taysissa. Tästä poikkeuksena ovat maanantaiseminaarit sekä PTH-jakso, jolloin terveyskeskusharjoitteluita huolimatta opetus tapahtui suurelta osin läppärin ruudun ääressä. Kuitenkaan en ole missään vaiheessa tästä opetustavasta oikein pitänyt. Pitkän kotona vietetyn etäpäivän jälkeen jokainen kehoni solu suorastaan huutaa ulos ulkoilmaan, joten estääkseni seinien kaatumista päälle, vedän kuulokkeet korviini ja lähdenkin mielelläni ulos lenkille. Samaten lihaskuntoharjotteiden tekeminen opiskelun ohessa tuntuu parantavan opiskelutehokkuuttani. Toimivaksi tavaksi olen todennut myös toisinaan lähteä Arvolle päiväksi luentoja seuraamaan. Onneksi yksi viikko jakson aikana on simulaatioita, jolloin pääsemme Arvolle ryhmäkohtaisesti ratkomaan toivon mukaan kiperiäkin potilashaasteita. 

Iloa päiviini tuovat liikunnan ohella myös satunnaiset työpäivät, jolloin parasta on päästä tekemään mieluisaa potilastyötä. Olen sopinut tekeväni yksittäisiä vuoroja terveyskeskustyötä niinä päivinä, kun opetusta ei koulun puolesta ole. Tammi-helmikuun ajan pyörii vielä vuosikurssini kandirinki, jossa teen joitakin vuoroja työterveyden sairausvastaanotolla. Nämä luovat hyvää rytmiä arkeen, kun luonnollisesti opiskelutapahtumiakaan ei harmillisesti pystytä järjestämään. Odotukset ovat yhä korkealla, että pääsisimme koulun päätyttyä helmikuussa lähtemään kurssimatkalle lämpimään kohteeseen. Kurssimatkan kohdetta en aio tässä kohtaa paljastaa, koska jos matka peruuntuu, on se minulle todennäköisesti entistä suurempi pettymys. 

Nyt on kuitenkin jäljellä enää noin viisi viikkoa koulua. Pitkä matka on kuljettu lääkistaivalta ja se alkaa olemaan siis jo loppusuoralla. Pian näitä aikoja tulee ikävä! Kiitos teille kaikille, jotka olette minun matkaani kohti unelmaa jo alusta lähtien seuranneet. Olen miettinyt, olisiko teistä kenties  halukkaita seuraamaan jatkossa nuoren lääkärin mietteitä lääkiksen jälkeen? Tietäisin, jatkanko jatkossakin tämän blogin päivitystä. Kiitos kommenteista :)

4 kommenttia:

  1. Erittäin mielelläni lukisin vaiheistasi vielä valmistumisen jälkeenkin.

    VastaaPoista
  2. Joo ehdottomasti kiinnostaa kuulla jatkossakin! Ja mielellään jo tässä vaiheessa olisi mielenkiintoista kuulla tulevaisuuden suunnitelmistasi,meinaatko väitellä,erikoistua jne. Tsemppiä loppuun!:)

    VastaaPoista
  3. Kyllä, kiinnostaisi lukea postauksiasi myös valmistumisen jälkeen! Tätä blogia on ollut tosi mukava seurata, varsinkin kun nyt tämä blogimaailma on jäänyt vähän taka-alalle Instagramin ja muiden uudempien sovellusten jalkoihin.

    Kivaa kevään odotusta! Ja jaksamista etäluentojen parissa, nämä ovat kyllä puuduttavia aikoja.

    VastaaPoista
  4. Ehdottomasti jatkoa blogille!

    VastaaPoista