keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Onnea tulevat kollegat!

Haluan onnitella lämpimästi kaikkia opiskelupaikan saaneita ja erityisesti uusia lääkiksen fukseja! Sisäänpääsy on yksi elämän tähtihetki, josta kannattaa ottaa kaikki ilo irti. Teille fukseille on tulossa aivan huikea fuksivuosi, johon suosittelen jo nyt suhtautumaan avoimesti ja intoa puhkuen. Rankka pääsykoekevät on takana ja huvittavaa kyllä, sen voi nyt unohtaa, sillä kaikki suotyypit, sähkömagnetismin kaavat ja tasapainolaskut ovat nyt taakse jäänyttä elämää. Vaikka lääkiksessä paljon opiskellaan, on varsinkin ensimmäisenä vuonna runsaasti aikaa oheistoimintaankin. Mitään yhtä raskasta kuin pääsykoelukeminen oli ei enää tule vastaan.


Näinä aikoina monien elämä voi kokea suuren mullistuksen, toisella paikkakunnalla voi puhaltaa uudet tuulet tai tuleva vuosi voi ahdistaa, pelottaa tai parhaimmassa tapauksessa tiedossa on unohtumaton seikkailu. Pääsykoetulosten saapuminen ratkaisee niin monen hakijan elämän suunnan vähintään seuraavan vuoden ajaksi. Onkin aiheellista kokea niin iloa, hilpeyttä, epäuskoa, surua, pettymystä, riittämättömyyttä kuin ahdistustakin, kaikkia tunteita maan ja taivaan välillä.

Jos tällä kertaa ei opiskelupaikan suhteen tärpännyt, kannattaa nostaa pää pystyyn ja keksiä mukavaa tekemistä kesälle, jotta saisi ajatukset muualle harmituksesta. Missään nimessä ei pidä luovuttaa vaan sopivan levon ja voimien keruun jälkeen palata entistä motivoituneempana ja taistelutahtoisempana tavoittelemaan sitä, mistä eniten haaveilee. Näin itsekin tein, kaksi kertaa kun ensin piti rämpiä ja nousta sieltä syvästä suosta ennen kuin kolmannella yrittämällä kaikki se suru ja pettymys kääntyi lopulta suureksi voitoksi. Sitä paremmalta se onnistuminen lopulta tuntui kun muisti niiden menneiden vuosien suuret pettymykset. Aloittaessa lääkiksen iällä tai hakukerroilla ei enää ole väliä, koska kaikki ovat samalla viivalla lääketieteen opintoihin siirtyessä.


Monella sisään päässeellä on varmaankin tällä hetkellä mielessä, mitä jo nyt kesällä voisi tehdä ennen opintojen alkua. Oma ohjeeni on, että kannattaa ottaa ihan rennosti ja nauttia kesästä tehden asioita, joita ei pääsykoelukujen aikana ehtinyt. Lukemista ei tarvitse aloittaa kesällä, mutta jos sattuu olemaan yhtä kiinnostunut opettelemaan ihmiskehon rakenteiden latinankielisiä nimiä kuin itse viime kesänä olin niin antaa mennä! Syksyllä sitä pääsee kuitenkin ihan uuteen opiskelun maailmaan ja viettämään lukuisia tunteja kirjojen ääressä. Sen takia on hyvä hengähtää, jotta varmasti jaksaa läpi koko tapahtumarikkaan opiskeluvuoden.

Kesällä ei tarvitse vielä tähän kirjaan koskea :) 

Vielä kerran suuret onnittelut uusille lääketieteen opiskelijoille, valtava työ on saanut arvoisensa päätöksen ja sitä on syytä nyt iloita ja juhlia. En itsekään malta odottaa syksyä ja uusien kasvojen näkemistä, opiskelijaelämää ja uusien asioiden oppimista. Mutta sitä ennen nautitaan kesästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti