sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Haaveista totta - Berliini

Joulun välipäivinä lomailin Saksan pääkaupungissa Berliinissä, jonne matkustin lukuisten Saksan reissujeni jälkeen ensimmäistä kertaa. Tässä suurkaupungissa riitti paljon näkemistä joulutorien, nähtävyyksien ja shoppailun merkeissä. Kielitaitokin palautui näin pitkän saksan lukeneena ja kirjoittaneena hiljalleen mieleen. Berliinissä oli mukava viettää vuoden viimeisimpiä päiviä ja rentoutua joulunajan työputkesta.

Brandenburger Torin ympäristöä valmisteltiin uuden vuoden juhlintaan
Ensimmäisenä päivänä hyppäsimme U-bahniin ja ajoimme Potsdamer Platzin lähettyville, josta Holokaustin muistomerkin kautta kuljimme Brandenburger Torille. Matka jatkui Unter den Lindeniä seuraten Alexanderplatzille katsomaan maailmankelloa, jossa on kaikkiaan 148 kaupungin nimet 24 aikavyöhykkeellä. Vieressä kohoavaan Fernsehturmiin osoittautui kahden tunnin jonotus, mutta jonotusajan sai kuluttaa tämän televisiotornin ulkopuolella esimerkiksi Alexanderplatzin joulutorilla tai kauppoja kierrellen.

Holokaustin muistomerkki

Maailmankello ja Fernsehturm
Seuraavaksi kävimme entisellä rajanylityspaikalla Checkpoint Charliella ja sen museossa.  Vahtikopilla otimme pakolliset turistikuvat ja museossa ihmettelimme ihmisten kekseliäisyyttä päästä länteen DDR-aikoina. Ensimmäisenä iltana kiertelimme myös Gedächtniskirchen ympärillä olevalla joulutorilla, maistelimme Glühweinia ja herkuttelimme paikallisella erikoisuudella, Currywurstilla. Hiljaisen hetken vietimme torilla terroriteon muistopaikalla, jonne oli tuotu paljon kukkia ja kynttilöitä. Nyt turvatoimet olivat mittavat, sillä jokaisella torin suuaukolla oli korkeat betoniporsaat sekä poliiseja partioimassa aluetta taukoamatta.

Checkpoint Charlie
Toisena matkapäivänä suuntasimme Euroopan suurimpaan kylpylään Tropical Islandsiin. Kylpylän suuruudesta kertoo jotain se, että tämän valtavan "kuplan" sisälle mahtuisi Vapaudenpatsas seisomaan tai Eiffel-torni kyljelleen makaamaan. Eroja suomalaisiin kylpylöihin oli merkittävästi, joista ensimmäisenä pienet pukukaapit, joihin vain juuri ja juuri mahtui ulkovaatteet.  Pukukaappeja oli yli 9000, joten hieman aikaa kesti löytää omansa. Sisustus kylpylässä on ottanut vaikutteita mm. Balilta ja Borneosta ja "ilmasto" tuntui trooppisen kostealta. Altaita kylpylässä oli alueen kokoon nähden aika vähän. Sen sijaan viidakkopolkuja, kauppoja ja majoittumiseen tarkoitettuja telttoja oli lukuisia.

Tropical Islands
Vinkkinä Tropical Islands -kylpylään meneville antaisin sen, että heti kylpylään saapumisen jälkeen suuntaa takaseinän hiekkarannalle varaamaan itselleen aurinkotuolin, ne täyttyvät todella nopeasti. Saksalaiset tulivat näköjään viettämään aikaa loikoilemalla rantatuoleilla, käyskentelemällä hellevaatteissa luontopoluilla sekä ihan nukkumaan. Oma lukunsa oli saunamaailma, jonne piti ostaa erillinen lippu. Opiskelijakortti kannattaa ottaa mukaan, sillä saa reilun alennuksen kuten moniin muihinkin kohteisiin Berliinissä. Saunat olivat todella hienoja ja eri teemalla varustettuina, oli mm. meditaatiosaunaa, kristallisaunaa ja temppeliä. Hauska kokemus oli "bademeisterin" saapuessa saunaan sisään. Tarkoin kädenliikkein hän heitti kiukaalle jäitä ja rupesi sitten vimmatusti löyhyttelemään pyyhkeellä kuumaa ilmaa tasaisesti saunojien joukkoon. Tropical Islands -kylpylään pääsee näppärästi junalla Berliinistä noin tunnissa. Brandin asemalta lähtee ilmainen shuttle bus, joka vie aivan kylpylän etuoville.

Kuumailmapallon kyytiin olisi päässyt lisämaksusta
Rennon kylpyläpäivän jälkeisenä päivänä kiertelimme jälleen kaupungilla. Kiipesimme Siegessäuleen, ajoimme metrolla Kreuzbergiin kauppahalliin ja shoppailimme Tauenzienstrassella ja Kudammilla. Joulunjälkeiset alet olivat alkaneet ja alennukset sen mukaiset. Tein muutaman hyvän löydön tulevia lääkisjuhlia silmälläpitäen.

Siegessäule
Viimeisenä aamuna kävimme aamiaisella Anna Blumella, jonka olin ennen matkaa bongannut Instagramista. Se täyttikin odotukset, kun monipuolinen kerrosvati oli täynnä kaikkea herkullista syötävää. Vatsa täynnä suuntasimme Berliinin Olympiastadionille, jota ihailin sisältä ja ulkoa. Oma treenaamiseni jäi matkan aikana vain yhteen kuntosalitreeniin hotellilla, mutta päiviin mahtui kaupunkilomien tavoin kilometreittäin kävelyä. Viimeisempänä kosketuksena suurkaupungin sykkeeseen nautimme vielä kerran joulutorin tunnelmasta ja Berliinin valovoimaisuudesta. Matkailuvuosi 2017 päättyi hienoon matkaan ja uusiin elämyksiin.

Anna Blume 
Berliinin Olympiastadion
Toivotan kaikille lukijoilleni onnellista uutta vuotta 2018!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti