lauantai 27. huhtikuuta 2019

Haaveista totta - New York (again)

Vietin pääsiäislomani Isossa Omenassa Yhdysvalloissa. Tämä ei ollut ensimmäinen kertani New Yorkissa, sillä olen ollut 7 vuotta sitten kyseisessä paikassa ensi kertaa lukioikäisenä hiihtolomalla. Tarkoituksena tällä matkalla olikin jatkaa siitä, mihin edellisellä lomalla olin jäänyt tärkeimpiä nähtävyyksiä unohtamatta. Tällä kertaa en käynyt YK:n päämajassa, American Museum of Natural Historyssa enkä Guggenheim -taidemuseossa, sillä ne olivat edelliseltä matkaltani hyvin muistissa.

Top of the Rock Observation Deck
Heti Manhattanille saavuttuani minun oli pakko päästä ihastelemaan Times Squaren upeaa väriloistoa ja paikallista hektistä elämäntapaa. Muutkin vanhat tutut kohteet kuten Empire State Building, Vapaudenpatsas ja Rockefeller Center tulivat tämänkin reissun aikana käytyä. Vapaudenpatsasta tosin ihastelimme vain ilmaiselta Staten Island Ferryltä. Rockefeller Centerissä pääkohteena oli kuitenkin suureen suosioon noussut Top of the Rockin Observation Deck, josta oli hulppeat näkymät koko kaupungin ylle. Top of the Rockin etuina Empire State Buildingiin on se, että sieltä näkee pohjoissuunnassa Central Parkin ja eteläsuunnassa itse Empire State Buildingin. Mahdollisille korkeanpaikankammoisille Top of the Rock on myös huomattavasti helpompi kohde, sillä maisemaa pääsee ihastelemaan lujien lasien takaa (vrt. Empire State Buildingissa rautakehikot).

Times Square
Paljon oli muuttunut kaupungissa sitten viime matkan. Ground Zerolle oli noussut 1776 jalkaa korkea Freedom Tower, 9/11 uhrien muistoa kunnioittava Memorial Museum ja Memorial Pool sekä näiden läheiseen yhteyteen subway-linjojen risteysasema Oculus. Edellisellä matkallani Freedom Tower oli rakenteilla ja silloin sen ympäristö olikin yksinomaa rakennustyömaata, mutta nykyään siitä on tullut suuri keskittymä historiaa ja kaunista arkkitehtuuria. Erityisesti syyskuun 11. päivän 2001 terrori-iskuista kertova Memorial Museum on todella vaikuttava kohde.

Freedom Tower & Oculus

Oculus sisältä

Subway
Monille tuttu näky isoissa kaupungeissa on kaksikerroksiset Hop on Hop off -bussit, joilla itsekin kiertelimme nähtävyyksiä kahden päivän ajan. Ennen matkaa olimme hankkineet netistä New York Explorer Passin, johon valitsimme neljän nähtävyyden paketin. Paikan päältä tai erikseen ostettuna lippujen hinnat olisivat olleet korkeampia, jonka vuoksi on hyödyllistä suunnitella matkaa etukäteen. Matka-aikanamme Explorer Pass oikeutti yhdeksi nähtävyydeksi kahden päivän Big Bus -lipun, jolla kierteli hyvin Downtownissa, Uptownissa, Harlemissa ja Brooklynissa. Lisämaksusta pääsi myös Night tourille, jossa näki upean Manhattanin Sky Linen. Bussit olivat kuitenkin erittäin ruuhkaisia ja yläkerran istumapaikat menivät toisinaan kuumille kiville. Omasta mielestäni Sightseeing New York -firman bussikiertoajelut kulkivat Manhattanilla parempia reittejä, kun muistelen aikaisempaa New Yorkin matkaani. Tämän lisäksi nämä punaiset Sightseeing -bussit tarjosivat paremmat kuvauspaikat yöllisen Manhattanin ihailuun kuin Big Busin järjestämänä, ainakin jos minulta kysytään.


Keväinen Central Park on hieno ilmestys, sillä kaikki kasvit ovat puhkeamassa kukkaan ja puisto herää talven jälkeen eloon. Koska tämä täysin ihmisvoimin rakennettu puisto on niin valtava, keskityin sen kiertelyyn vain paikoitellen. John Lennonin mukaan nimetyltä Strawberry Fieldsiltä kävelin keskelle puistoa katselemaan lammessa uitettavia veneitä ja edelleen puiston eteläsuuntaan istumaan kallioille talviajan luistinradan viereen. Sieltä kuljin kohti puiston kaakkoiskulmaa eli Plaza hotellia ja 5th Avenueta. Erilaisia kulkureittejä riittäisi loputtomiin, mutta jo tällä osuudella pääsin hyvin Manhattanin keuhkojen eli Central Parkin makuun.

Central Park
Hienoja puistoja Manhattanilla on Central Parkin lisäksi useita, joista itse kävin Bryant Parkissa New York Public Libraryn takana, Union Squarella Broadwayn varrella ja uudella suositulla High Linella. High Line on vanha rautatie, jota on käytetty tehdaskuljetuksiin vuodesta 1934. Viimeinen juna kulki tällä ilmaradalla 1980 ja sittemmin se on muutettu yli 2 km:n pitkäksi puistoksi. High Linea pitkin kävely taittuu huomaamatta, koska Manhattanin tavanomaisesta mallista poiketen siinä ei tarvitse jatkuvasti pysähtyä liikennevaloihin. Kävelin High Linen läpi etelästä alkaen seuraillen vanhan rautatien jäänteitä ja ihastellen kauniita istutuksia. Kävelyreitti päättyi Hudson Yardsiin, josta väenpaljoudesta päätellen on luultavasti nousemassa uusi suosittu nähtävyys. En ollut ennen matkaa kuullut lainkaan Hudson Yardsista, jonka keskeisimpänä monumenttina kiiltää näyttävä Vessel -portaikko.

High Line


Hudson Yards & Vessel
New Yorkin matkani kruunasi viimeisen illan Broadway -musikaali, jota varten jonotin alennuslippuja Times Squarella tkts-lippumyymälässä. Musikaalikohteena oli, kuten myös 7 vuotta sitten, upea Phantom of the Opera. Oopperan kummitus on pisin Broadwaylla yhtäjaksoisesti pyörinyt musikaali, sillä se on jo 30 vuoden ajan ihastuttanut katsojiaan. Edellisellä New Yorkin reissullani kärsin musikaali-iltana jet lagista ja sen vuoksi osa näytöksestä meni harmillisesti minulta vähän ohi. Tällä kerralla olin viisaampi ja annoin ensin riittävästi aikaa tottua aikaeroon. Lopulta sain vietyä päätökseen hienon New Yorkin matkani ja täytettyä 7 vuoden takaisen Oopperan kummitus -sivistysaukkoni.


Brooklyn Bridge
Pääsiäisen aika New Yorkissa ei juuri näkynyt katukuvassa, sillä kaupat ja nähtävyydet olivat normaalisti auki. Kuitenkin pääsiäissunnuntain paraati 5th Avenuella oli ainutlaatuinen kokemus. Pääsiäisen juhlijat olivat pukeutuneet hauskoihin ja näyttäviin hattuihin ja nauttivat olostaan turistien kuvattavina. Pääsiäinen on siitä sopiva aika matkustaa Isoon Omenaan, että kevät on jo pitkällä ja kesän sesonki ei ole vielä täysin alkanut. Sää voi kuitenkin olla epävakainen ja siksi matkaan kannattaa varata mukaan sadevarustus. Tämän vuoksi liian tarkkoja matkasuunnitelmia ei ehkä ole tarpeen tehdä. Sateiden päivän osuessa kohdalle voi vaihtoehtona olla ostosreissu Woodburyn Outlet -kylään, jolle voin antaa vahvan suosituksen. Nähtävyyksille kannattaa suunnata heti aamusta, koska jonot ovat pitkiä. New Yorkissa riittää sekä näkemistä että tekemistä jokaiseen makuun ja matkakohteena se lumoaa kävijänsä yhä uudelleen. Tämän matkan jälkeen on kiva palata arkeen, sillä nyt jaksaa viedä kolmas vuosi lääkiksessä kuukauden päästä päätökseensä.

Easter Parade

Woodbury Commons

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti