lauantai 6. heinäkuuta 2019

Haaveista totta - Singapore

Kesän ensimmäisen ja toisen amanuenssijaksoni välissä pääsin toteuttamaan jälleen yhden unelmani lomaillessani 9 päivää upeassa ja futuristisessa Singaporessa. Tämä kirjaimellisesti siisti kaupunkivaltio tunnetaankin "fine citynä", koska roskaamisesta voi seurata sakkoa ja esim. purukumiin syönti on kiellettyä. Singapore on todella turvallinen matkakohde ja nähtävää riittää helposti perinteistä stopoveria pidemmäksikin ajaksi. Näyttävä ja moderni arkkitehtuuri, kauniit puistot sekä herkullinen ruoka ovat tämän Kaakkois-Aasian jalokiven parhaita puolia.

Gardens by the Bay
Singaporen tunnetuin nähtävyys lienee kuvankaunis Gardens by the Bay -puisto. Puistossa 25-50 metrin korkeuteen kohoavat superpuut ovat kuin jostain toisesta maailmasta. Puiden väliin pääsee kävelemään 120 metriä pitkälle Skywalkille 8 Singaporen dollarin hintaan. Tältä tukevalta sillalta kuvautuu myös hienosti takana komeileva Marina Bay Sands.

Skywalkilla
Iltaisin klo 19.45 ja 20.45 Gardens by the Bayssa pidetään erittäin vaikuttava valoshow Garden Rhapsody, jossa superpuut valaistaan upeasti klassisen musiikin tahdissa. Tämän ällistyttävän näytöksen näkee parhaiten aivan puun juurella taivasta kohti tuijotellen. Noin vartin kestäneen esityksen jälkeen olo on lähes kuin uudestisyntyneellä. Jos yhden asian nostan Singaporesta esiin must-seenä, se on juurikin tämä valoshow.

Garden Rhapsody

Gardens by the Bayn alueella on myös kaksi suurta simpukanmuotoista kasvihuonetta Flower Dome ja Cloud Forest, joiden yhteinen sisäänpääsymaksu on 28 dollaria. Näistä kahdesta Cloud Forest on selvästi hienompi 30-metrisen sisävesiputouksen johdosta. Flower Dome on nimensä mukaisesti täynnä kukkia, mutta kasvillisuus ei muuten ole yhtä raikkaan valloittavaa kuin Cloud Forestissa.

Cloud Forest
Flower Dome
Samalta Bayfrontin MRT-asemalta pääsee myös Marina Bay Sands -hotellin upean kolmen tornin varassa lepäävän "veneen" näköalatasanteelle eli Skyparkin Observation deckille. Katolla sijaitsevaan Infinity Pooliin ei tosin pääse muut kuin hotelliasukkaat. Siitä huolimatta näkymät katolta ovat hulppeat ja jopa superpuutkin näyttävät yläilmoista pieniltä. Jonkin aikaa maailman korkeimpana maailmanpyöränä edustanut Singapore Flyer jäi itseltäni tällä matkalla kokematta, mutta se sijaitsee formularadan ytimessä lähellä Marina Bay Sandsia.

Marina Bay Sands iltavalaistuksessa
Singapore Flyer Skyparkista kuvattuna
Singaporessa näkyy paljon pilvenpiirtäjiä
Singaporen eteläinen huvittelusaari Sentosa on paljon muutakin kuin huvipuisto-, vesipuisto- ja rantakohde. Saarelle pääsee kätevästi Harbourfrontin asemalta joko siltaa pitkin kävellen, monoraililla tai köysiradalla (cable car). Näistä ylivoimaisesti hintavin on korkealla liikennöivä tasainen köysiratakyyti, mutta kannattavin vaihtoehto mielestäni on Sentosa Express eli monorail, joka lähtee valtavasta Vivocity -ostoskeskuksesta. Sentosassa oleilu muistutti ilmapiiriltään ja monipuolisuudeltaan hyvin paljon USA:ta. Varsinkin Universal Studios on oma lukunsa ja entisenä Orlandon Universal Studiosin kävijänä minun oli helppo löytää yhtymäkohtia Floridan vastaavaan huvipuistoon. Universal Studiosista ajattelin tehdä ihan oman postauksensa.

Köysiradan matkassa kohti Sentosaa
Universal Studiosin edessä
Rantapäivää Sentosassa on helppoa viettää rauhallisella Siloson valkohiekkaisella rannalla, jonne hiekka on itse asiassa tuotu Havaijilta. Kävelymatkan päässä tältä rannalta on kuitenkin yksi käymisen arvoinen kohde. Suunnitellessani tätä matkaa olin huomannut kartalla Palawan beachin kohdalla maininnan manner-Aasin eteläisimmästä pisteestä. Tämä kohde nostatti mielenkiintoni, olenhan käynyt Keywestissä USA:n mantereen eteläisimmässä kohdassa. Siinä missä Keywestin eteläinen piste oli kolme vuotta sitten yleisöryntäys, tämä ei sitä ollut. Eteläiselle saarelle kuljetaan huojuvaa riippusiltaa pitkin ja vastassa on kyltti sekä kaksi näköalatasannemökkiä. Saari on kaunis sekä rauhallinen, ja paikka kaukaisin, jossa olen tähän saakka koskaan käynyt.

Riippusiltaa pitkin eteläisimpään kohtaan

Manner-Aasian eteläisin paikka
Singaporen tunnus Merlion on kalan vartalon ja leijonan pään muotoa esittävä patsas. Se sylkee vettä vastapäätä lumpeenkukkaa muistuttavaa Art Science-museota.

Art Science Museum, Marina Bay Sands ja Merlion

Merlion Park
Singapore on kuuluisa myös valtavasta määrästä kauniita puistoja, joista ainakin Botanic Gardenissa on syytä pistäytyä. Sosiaalisen median puolella suosioon on noussut Botanic Gardenin maksullinen National Orchid Garden. Tämän puiston kukkaloistoa ja kaariportteja kelpaa ihailla viiden dollarin hintaan, opiskelijakortilla (jos vain olisi ollut mukana) tämä lysti kustantaa dollarin.

National Orchid Garden
Yksi suosikkikaupunginosistani Singaporessa on Chinatown, jolle on myös oma MRT-asemansa. Yleisestikin metrolla kulkeminen on Singaporessa varsin helppoa ja kannattavin vaihtoehto on ladata arvoa EZ-linkille eli omalle metrokortille. Chinatownissa kuljimme Pagoda Streetiä pitkin Smith Streetille eli ruokakadulle, jossa on vieri vieressä ruokakojuja. Singaporessa ruokailuihin kuuluu läheisesti Hawkerit eli ruokatorit, sillä paikalliset eivät juuri itse kokkaile vaan hakevat ruokansa katukeittiöistä. Omasta mielestäni herkullisin ruoka löytyi Chinatownin Food Streetiltä.

Chinatown
Paikallista ruokaa Chinatownin ruokakadulla
Singaporessa käydessä kannattaa vierailla niin ikään myös Little Indiassa, jossa keskeisimpinä kohteina on Sri Veeramakaliammanin temppeli sekä Tekka Center, jossa paikallinen elämäntapa näyttäytyy aidosti.

Little India

Sri Veeramakaliamman
Arabikaupunginosa on edellä mainittua Little Indiaa pienempi kortteli moskeijoineen Arab Streetin lähettyvillä. Kävelimme sattumoisin kivalla ostos- ja kävelykadulla Haji Lanella, jonka varrelta löytyi värikkäitä seinämaalauksia. Varsinainen ostoskatu on Orchard Road valtavine ostoskeskuksineen. Illanviettopaikkana Singapore tarjoaa yhtenä mahdollisuutena Clarke Quayn, josta lähtee lisäksi veneristeilyitä Singapore-joella.

Haji Lane
Singapore Zoo on kehuttu eläintarha ympäri maailman ja sitä pidetäänkin yhtenä parhaista. Sinne päästäkseen tulee matkustaa ensin metrolla Choa Chu Kangin asemalle, josta jatkoyhteys kulkee bussilla 927 eläintarhan porteille. Taksilla pääsee kulkemaan myös varsin edullisesti. Singapore Zoo ei kuitenkaan tehnyt minuun niin suurta vaikutusta kuin odotin. Alue on toki iso ja eläimet saavat liikkua kohtalaisen vapaasti viidakon siimeksessä ilman erityisiä häkkejä. Eläinpuistossa on helppo kierrellä vyöhykkeeltä toiseen kartan avulla. Australasian kohdalla jouduin kuitenkin pettymään, koska kenguruaitaus oli tyhjä, jos ei lasketa mukaan pienen pientä puukengurua. Ihmiset ottivatkin yhteiskuvia lähinnä eläinveistosten ja -patsaiden kanssa. Eläinshowt olivat ihan kivoja ja ne oli porrastettu hyvin niin, että ehti halutessaan käymään kaikissa.

Norsujen ruokinta-aika Singapore Zoossa
Singapore Zoon vieressä on Night safari, joka on tavallaan eläintarhan iltaversio. Tämä yösafari on todella suosittu ja jos haluaa ensimmäiseen eli klo 19.15 sisäänpääsyyn tulee olla ajoissa liikkeellä. Night safari eroaa eläintarhasta siten, että siellä liikutaan opastetulla minijunalla. Eläimet ovat usein ilta- ja yöaikaan aktiivisia, jolloin ne näyttäytyvät paremmin. Kierroksen jälkeen on ohjelmassa eläinshow, joka suureksi pettymykseksi pitkän jonotuksen jälkeen peruuntui sateen vuoksi. Se oli huonoa tuuria, koska koko reissun aikana ei ollut satanut.

Kierroksen aikana oli jo pimeää
Singaporen matka ei olisi minusta kokonainen ilman viimeisintä nähtävyyttä eli Changin lentokentällä vietettyä aikaa. Terminaalia 1 vastapäätä on upea Jewel -ostoskeskus, jossa keskellä on maailman korkein sisävesiputous ja sen yhteydessä paljon maksullisia viihde-elämyksiä kuten labyrintti ja peilisali. Jewelissä mainitsemisen arvoinen paikka on myös Shake Shackin hampurilaisravintola, joita ei ole järin monta ympäri maailman. Herkullisuudessaan tämän ketjun hampparit ovat aivan omaa luokkaansa. Singapore on myös huikea ruokakohde ja tämä matka nousi omalta osaltani TOP5-matkalistallani kakkoseksi. Kannattaa siis kokea yksi maailman kiehtovimmista kaupunkikohteista.

Jewelin vesiputous

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti