sunnuntai 7. heinäkuuta 2019

Haaveista totta - Universal Studios (Singapore)

Universal Studios on minulle tuttu huvipuisto sekä Singaporesta että Floridan Orlandosta. Singaporen Universal Studios sijoittuu Sentosan saarelle, jossa sisäänkäynnin porteilla komeilee tunnetusti upea pyörivä Universal -maapallo. Vaikkei itse puistoon olisi suuntaamassa, on tämä Universal Studiosin näyttävä tavaramerkki jo yksi iso nähtävyys. Singaporen Universal Studios on Kaakkois-Aasian ainoa Universal Studios -teemapuisto ja ehdottomasti käynnin arvoinen.

Universal Studiosin pääportti
Universal Studios Singapore koostuu monesta alueesta, jotka rakentuvat eri teemojen ympärille. Koko puisto on kooltaan pienehkö, mutta sitä on helppo kiertää järjestelmällisesti. Laitteet ja vyöhykkeet sijoittuvat vesistön ympärille, jonka vuoksi riski kartalta eksymiseen ei ole kovin iso. Heti puistoon sisään tullessa aukeaa viehättävä Hollywoodin alue, jossa ei vielä varsinaisia laitteita ole vaan kauppoja ja pieniä esityksiä. Tiettyinä iltoina (kuten lauantaisin) tällä paikalla on ilotulitusnäytös. Hollywoodin alueella on myös kiva amerikkalaistyylinen Mel´s Drive-In -ravintola, joka sopii hyvin esimerkiksi lounaspaikaksi.

Hollywood

Hollywood Walk of Fame
Hollywoodin jälkeen pääsee valitsemaan, kiertääkö puistoa myötä- vai vastapäivään. Itse lähdin oikealle New Yorkin alueen suuntaan, koska sitä kautta oli lyhyempi matka Studiosin suurimpiin vuoristoratoihin. New Yorkissa on muun muassa lapsille soveltuva Spaghetti Space Chase -ajelu ja hieman vanhemmille Steven Spielbergin ohjaama tehosteinen Lights, Camera, Action -luonnonkatastofinäytös näyttävine efekteineen. Alueessa parasta on sen tunnelma ja New York -henkiset talot, jotka tuovat aidosti mieleen USA:n.

New York
New Yorkin Public Library -rakennuksen jälkeen alkaa huvipuistokokemuksiltaan mielestäni paras osa Sci-Fi City. Kävinkin tämän osion kaikissa laitteissa. Transformersin 3D -ajelu sai tuntumaan vatsanpohjassa, vaikka todellisuudessa laitteen illuusiot putoamisesta olivat vain laitteen tekemää tärinää. Tämä elämys on vastaavanlainen kuin Orlandon Universal Studiosin Harry Potter -laite, jossa "lennellään" läpi Tylypahkan tilojen. Transformersajelu tehdään 3D-lasit päässä, jonka vuoksi hahmot tuntuvat olevan ihan lähellä ja puhuvan kuin juuri itselle.

Sci-Fi Cityssä vauhdin hurmasta pääsee parhaiten nauttimaan HUMANin (punainen) ja CYLONin (harmaa) rinnakkaisissa Battlestar -radoissa. Toinen näistä menee useasti pää alaspäin, mutta molempiin kuuluu tiukkoja kiihdytyksiä, äkkinäisiä pudotuksia ja jarrutuksia. Nämä olivat koko puiston suosikkilaitteeni, mutta pitkän jonotuksen takana.

Sci-Fi City
Sci-Fissä on vielä keltainen pyörivä Accelerator -laite, jonka jätin tahallani loppuun tarkoituksenani säästää tasapainoelintä tuleviin laitteisiin. Loppujen lopuksi tämä laite ei ollut mielestäni ollenkaan paha, vaikka siihen kuuluu pyörivä liike sekä etenevä rataliike.


Sci-Fi Cityn jälkeen on muinaisen Egyptin alue, jonka pääkohteena on sisällä ajettava Muumion kosto. Kokemus oli oikein ilahduttava, vaikka laitteessa on pimeää ja jopa aavistuksen kylmä. Singaporen lämpimän ilmaston ansiosta pieni viileys unohtuu kuitenkin nopeasti.

Ancient Egypt


Huvipuiston taaimpana osana on The Lost World, jossa on paljon yhtymäkohtia Orlandon vertaiseensa. Jurassic Park ja sen Rapids Adventure, jossa kastumiselta ei voi välttyä, on hyvin samankaltainen Singaporessa ja Orlandossa. Dinosaurusten bongailun ja raikastavan elämyksen jälkeen on hyvä lähteä kuivattelemaan esimerkiksi Canopy Flyeriin, joka kulkee sattumasta riippuen joko etuperin tai takaperin. Lost Worldissa on myös WaterWorld -vesishow, joka esitetään tiettyinä aikoina päivän mittaan oman aikataulun mukaisesti.

The Lost World

Seuraavaksi puistossa on kiertojärjestyksessä Far Far Away -alue, jossa on paljon lapsille sopivia laitteita. Kävin Shrekin linnassa 4D-elokuvaseikkailussa, jossa paitsi näkee ja kuulee, myös tuntee liikkeet ja kokee aasin aivastukset. Tällä alueella jonotin myös Puss In Boots -vuoristorataan, joka on ulkopuolelta kivannäköinen ja houkutteleva pieni pesämuodostelma, mutta laitteena varsin leppoisa kyyti.

Far Far Away
Viimeisempänä alueena on Madagascar, jonka tärkeimpänä kohteena on Madagascar -elokuvan kulisseissa kulkeva jokiajelu Crate Adventure. Ajelu etenee tutulla Universal Studios -kaavalla, jossa kerrotaan tarina ja lopussa "hyvikset voittavat" ja kaikille jää hyvä mieli. Tässä laitteessa voi tulla pientä kastumista, mutta ei läheskään siinä määrin kuin Jurassic Parkin jokiseikkailussa.

Madagascar
Huvipuistolaitteita Singaporen Universal Studiosissa on kävijämäärään suhteutettuna varsin niukasti, ja jonotusajat vaihtelevat paljon kymmenestä minuutista yli tuntiin. Heti sisääntulojonossa vierähtää helposti puoli tuntia. Pisimmillään jonotin 1,5 tuntia, sillä Universal Express -jononohituslipun ostaneet ruuhkauttavat nopeasti tavallisen jonon. Laitteen ulkopuolella lukee aina arvio jonotusajan pituudesta (esim. 20 min), mutta tämä usein aliarvioi todellisen jonotusajan. Joissakin laitteissa hyötyy kuitenkin siitä, että on yksin liikenteessä. Amerikkalaisen tavan mukaisesti Single Riderit pääsevät nopeammin laitteisiin, kun tyhjäksi jääneet penkit täytetään näillä yksinajajilla. Tätä kannattaa hyödyntää mahdollisimman paljon, koska se säästää paljon aikaa. Yhtä pitkiä jonoja kuin Singaporessa en muista viisi vuotta sitten olleen Orlandon Universal Studiosissa, vaikka sielläkin on käytössä Universal Express -käytäntö. Pitkien jonojen vuoksi huvipuistovierailuun kannattaakin varata kokonainen päivä. Erityisesti viikonloput ovat ruuhkaisia, joten huvipuistopäivä kannattaa ohjelmoida mahdollisuuksien mukaan arkipäiville ja loma-aikojen ulkopuolelle.


Singaporen ja Orlandon Universal Studiosissa on myös eroja. Orlandossa huvipuisto koostuu itse asiassa kahdesta eri puistosta, alkuperäisestä Universal Studiosista sekä Island of Adventure -teemapuistosta. Oma suosikkini on Island of Adventure -puisto, jossa muun muassa Jurassic Park ja Wizarding World of Harry Potter sijaitsevat. Orlandon Universal Studios -puistot ovat Singaporea vähän laajempia ja omaan makuuni parempia siinä mielessä, että ne ovat vielä enemmän täynnä hienoja yksityiskohtia. Kummassakin kohteessa, sekä Orlandossa että Singaporessa, on kuitenkin niin paljon annettavaa, että vierailu Universal Studiosissa viimeistelee upean kokemuksen ja muistot pitkäksi ajaksi eteenpäin. Universal Studios on aina yksi parhaista lomaelämyksistä, jossa arki unohtuu siltä istumalta kun astuu sisään huvipuistoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti